Arvee Business Group

Niels Arvee, Ondernemer over Ondernemen

Goed debiteurenbeheer begint bij jezelf

2 december 2017 Niels Arvee 0 Comments

Financieel gezonde bedrijven hebben hun debiteurenbeheer volledig onder controle. De lijst met achterstallige betalingen is klein en wanbetalers worden er structureel aan herinnerd om hun factuur te voldoen. Een groot gedeelte van goed debiteurenbeheer is ook het achterhalen waarom een klant niet kan betalen. In sommige gevallen kan de reden ergens anders liggen en is dit een punt waarop jij als bedrijf jezelf kunt verbeteren. Goed debiteurenbeheer begint bij een perfect gestroomlijnd proces.

Wat is een perfect debiteurenproces?

Natuurlijk heeft ieder bedrijf andere wensen op het gebied van debiteurenbeheer, maar over het algemeen bestaan de processen uit dezelfde stappen. Allereerst dient de factuur duidelijk en overzichtelijk te zijn zodat de klant in één oogopslag kan zien waar hij of zij voor betaalt. Ten tweede is het belangrijk dat de betaalmethode makkelijk is en dat er minstens één alternatief wordt geboden. De klant moet de factuur snel kunnen voldoen, op een manier die hem of haar goed ligt. Ten derde moeten de wanbetalers structureel worden herinnerd. Dat betekent een herinnering vanaf het moment dat de rekening niet op tijd is voldaan en vervolgens een herhaling elke week totdat het geld binnen is. Vergeet niet alle stappen duidelijk te documenteren en precies vast te stellen wanneer het tijd is om legale actie te gaan ondernemen.

Je debiteurenbeheer uitbesteden

Het is belangrijk dat je je klanten op een professionele manier benadert. Vaak is er sprake van een misverstand en wordt de factuur na het eerste contact snel voldaan. Het is uiteindelijk de bedoeling dat je deze klant terug wilt zien en dat doe je niet door vingers te wijzen. De hardnekkige wanbetalers die overblijven zullen harder moeten worden aangepakt. Als jouw debiteurenbeheer niet in orde is, of je wordt overvallen door een plotselinge toename van achterstallige betalingen, dan kun je overwegen je debiteurenbeheer uit te besteden aan bedrijven zoals BMK. Deze kunnen je helpen je financiën weer op orde te brengen, zijn hier zeer ervaren in en doen dit op een professionele en vakkundige manier.

Previous Post

Next Post